Välkommen till S/Y Viktoria 
 Arpège Dufour 30 - OR S71
Bildspel

Bildspel med 23 bilder - klicka här


Film om Arpège och hennes 50 år yngre sister
Filmen "Arpège the movie",
klicka här


Arpége Dufour 30 är en legendarisk segelbåt som tillverkades i 1500 exemplar i La Rochelle i Frankrike från 1966. En ½ tonnare för havskappsegling med familjeegenskaper. När den kom till Sverige och jämfördes med Vega och Fingal framstod den som nästan utomjordisk i sin modernitet och nytänkande.

Vår båt Viktoria tillverkade 1968 och vi har ägt den sedan 1969. 50 år med en underbar båt.
Skrovet är 9x3 m i armerad plast med en ett innerskal som ger ökad styrka, isolering och är enkelt att hålla snyggt. Fenkölen är av gjutjärn med fot som gör att djupgående endast är ca 1,4 m.
Rodret sitter på en skädda. Riggen är av masthead typ, dvs förstaget går ända upp i toppen. Masten har ett bakåtsvept spridarpar.  På fördäck en ankarbox med stor plogankare och blyplätt. Stort skylight ger bra ljus i salongen. Akterlucka för  ankarlina och fendrar.

Bensinmotorn är en Albin O22 Kombi på 12 hk som helrenoverades 2003. Kombidrevet synkroniserar varvtalet med propellerstigningen. 6 kojplatser, varav två är sjökojer. Pentryt vid nedgångsluckan har ståhöjd och innehåller spritkök om bb och mittemot ett stort navigationsbord och akterut de två stickkojerna (med stuv under) som går in under sittbrunnen. I salongen finns fyra kojer varav 2 är smalare sjökojer. En av kojerna kan fästas i jämnhöjd med sjökojen och ge en dubbelkoj.  Under och bakom kojerna finns rikligt med stuvningsutrymmen. Ett löstagbart bord i mitten av salongen för måltider. En dubbeldörr avgränsar salongen mot förpiken där det finns en toalett, en garderob och en förpik för segel och tågvirke.