Boksläpp den 29 juli 2018 i Segerfors kvarn

   

 

 Åtta systrar och en bror
 familjekrönika 1887–1947 med 70 fotografier

 

Berättelsen börjar när föräldrarna gifter sig och bosätter sig på en gård i Brunskog öster om Arvika. Det andra barnet är en pojke som vid två års ålder förolyckas i köket. Sedan tre flickor i rask följd och så äntligen en pojke som följs av fyra flickor. Rakel berättar underhållande och detaljerat om livet ”på landet” för 100 år sedan. Med 22 kusiner på nära håll blir det bröllop och andra festligheter. En ung evangelist kommer till bygden med väckelse och får stort inflytande över flickorna.

Skogsaffärerna går bra, man köper en mycket större gård, Segerfors i Rackstad, närmare Arvika och livet blir annorlunda. Nu handlar det om utbildningar, sällskapsliv och romanser. Ende sonen åker till Amerika. Väl hemkommen tar han och Rakel hand om gården och försöker trotsa lågkonjunkturen som drabbat verksamheterna.

Åtta systrar och en bror

Rakel Joné f Olofsson (1897–1987) skrev denna krönika 1977 som nu publiceras för första gången. Hon jobbade i många yrken; butiksbiträde, kontorist på Tobaksbolaget, lantbrukare, pensionatsvärdinna och skolkökslärarinna. Rakel var ideellt verksam inom kyrkan, Ny Gemenskap m.fl. föreningar och hade en tid kommunala förtroendeuppdrag.

 


ISBN 9789163967177

 

Rakel Joné

Förord

Min mor Rakel Joné skrev denna berättelse på 1970-talet för en tävling som Nordiska Museet anordnade. Den blev inte antagen därför att ”allt sopats under mattan” tyckte museets redaktör. Det kan kanske stämma men jag tycker att den är värd att bevara och har därför nu givit ut den på eget förlag och illustre­rat den med ca 70 bilder ur familjens arkiv.

Alla namn var ffrån början fiktiva men jag har döpt om till de verkliga namnen för dem jag har kunnat identifiera. Det gäller alla i familjen och en del kusiner och nära vänner. Alla namn i bilder är autentiska.

Stort tack till kusinerna Sassi Westerlund, Nils Olofsson och Hans Roos som hjälpt mig med bilder från sina familjealbum. Sist men inte minst tack till min fru Inger som tålmodigt läst korrektur och bl.a. tagit bort 1000 kommatecken. För övrigt har vi i stort sett låtit texten vara i originalskick, trots att den delvis har ålderdomliga verb­former.

 

Lidingö 2018

Holger Joné

Åtta systrar och en bror 
4 av 70 bilder från boken