Sex av åtta systrar vid Segerfors gård ca 1918

Sex av åtta systrar framför Segerfors gård ca 1930

Kontakt Holger Joné

Maskeraden på Sandstaberg

 

 I boken ”Åtta systrar och en bror” berättar Rakel Joné följande om Miss Frida Curwee Simpson som bodde på Sandstaberg vid Racken i början på 1920-talet:
”Miss Simpson kom till Segerfors herrgård och ville låna det ena pianot för en fest.
Flickorna blev bjudna på festen men blev först nekade att gå. Efter en del kompromisser fick de till slut lov att gå dit. För dem var det spännande med konstnärer och utlänningar. Det var maskerad. En av vävkonstnärinnorna som va
r mycket vacker var rokokodam, en danskonstnärinna var page. En ung man var dam med en stor svart peruk med en röd ros vid sidan och vit klänning, flera andra fantasidräkter fanns där också. Bertha och Rakel var idel ögon och öron för allting, och kanske hade de mest roligt av deltagarna, fast de egentligen inte hörde dit.
Det fanns en kärlekshistoria förknippad med festen. ”Rokokodamen” var uppvaktad av en av juristerna vid tingshuset, av den engelska lorden och av en av konstnärerna. Konstnären sade att hon måste bestämma sig: ”Jag målar en tavla av dig för att bevisa min kärlek.” Lorden hade ju gods i England att erbjuda och juristen en god framtid. Om några dagar kom konstnären med målningen i helbild. När hon såg tavlan blev hon överväldigad, och hon sade: ”Jag väljer konsten.” Hon ångrade sig nog inte, även om hon fick slita hårt och leva knapert åtskilliga år.”
Vad hette de unga tu? Första trovärdiga svar till Holger Joné per mejl till holger(at)
racken.com får ett ex av boken. Det går oxå bra att svara i kommentar på FB. Boken kan oxå beställas hos mig, 150:- inkl. frakt.

 

Bilden visar 6 av systrarna framför Segerfors gård.

Holger Joné

 

 

Läs mer om boken i artikel från Arvika Nyheter 2018-07-25