se även  Björn Erikssons BILDrepotage på
 
http://erikbeckman.blogspot.com/

 

12/8/2005 9:45:0

Elever vid Hola visar Beckmanutställning

Erik Beckman verkade under 20 år i Prästmon som författare och lärare på Hola Folkhögskola. Det är i år tio år sedan den originelle kulturpersonligheten gick bort och han uppmärksammas nu i en multimediautställning av elever på Hola.

Erik Beckman gav ut 19 böcker, det finns ett aktivt Erik Beckman-sällskap och det har skrivit avhandlingar om författaren.
Men det har inte gjorts så mycket om honom här uppe. Därför tänkte vi att eleverna på radio-, foto- och videolinjerna skulle göra något tillsammans, säger Tinna Joné, lärare i dokumentärvideo och idékläckare.
I går var det vernissage för utställningen i väntsalen till Prästmons stationshus som Banverket upplåtit för detta tillfälle.

Erik Beckman stod för ett originellt författarskap och intressanta funderingar. Han tyckte att om något inte beskrevs så fanns det inte heller, säger Tinna Joné.

I fotoutställningen, som enbart består av svartvita bilder, har Holaeleverna försök skildra Erik Beckmans sätt att vara och tänka. Eleverna har talat med människor som kände Erik Beckman och på andra sätt bildat sig en uppfattning om honom. Med olika tekniker har bilderna bearbetats för att förstärka sitt budskap.

Utställningens kallas:
Erik Beckman Prästmon höjd över havet 8 meter.

Skyltar om höjden över havet fanns på alla de gamla järnvägsstationerna. När den gamla skylten i Prästmon skulle bytas ut mot en ny passade den järnvägsintresserade Erik Beckman på att ta hem den.
Elever på videoprogrammet har gjort nio korta filmer om Erik Beckman som visas under utställningen som pågår varje dag till och med måndag. Bland annat intervjuas Erik Beckmans döttrar Eva och Åsa. Radioeleverna har tillsammans med radioläraren Björn A Eriksson spelat in tio spår på en cd-skiva med olika skildringar av Erik Beckman. Bland annat intervjuas Beckmans mångåriga lärarkollega Ingemar Lagerqvist.

0612-77 17 64
erik.amell@tidningen.to
Detta är en utskrift från Tidningen Ångermanland.
Artikeln finns på www.tidningen.to/las.asp?typ=egna&id=1500491