Kort ung film: Lortsverige 2000
Lortsverige har kommit tillbaka!

Bilarna och tågen går snabbare än någonsin. Man kan handla mat via datorn och få piller man blir lycklig av. Allt kunde vara perfekt om det inte vore för att moderna människor inte kan, vill eller orkar städa. Lortsverige är den klassiska skildringen av journalisten Lubbe Nordström som reste runt i hela Sverige under våren 1938, och gjorde ett skakande reportage om de hygieniska förhållandena i dåtidens Sverige.

"Lortsverige 2000" är en examensfilm av Tinna Joné, som gav sig ut på en turné i Lubbe Nordströms fotspår och blev förfärad.
-Det är en riktig skitfilm helt enkelt! säger hon. Lubbe Nordström ville skapa opinion, och han skrev och höll föredrag i radio om sakernas tillstånd. Bland annat visade den partiella folkbokföringen 1935/36, att av de lägenheter i landskommunerna som undersöktes var: 15 % komplett förfallna, 19% genomusla och 41 % mer eller mindre eländiga. Det mest uppseendeväckande var att: "Där det borde varit bäst, där var det sämst" och tvärtom.

Undersökningar av idag visar också: * att högutbildade städar sämre än lågutbildade.
* att folk använder disktrasor till golvtorkning.
* att unga män byter lakan en gång i månaden eller ännu mer sällan.

Bristen på städning kan låta som en futtig fråga, men den får konsekvenser, säger Tinna. Allergiker får besvär, och astmatiker kan få anfall i dammig miljö. Och man kan faktiskt dö av ett astmaanfall. I köket kan man få mjölbaggar, i garderoben pälsängrar och i sängkläderna frodas kvalstern.

-Nu har vi fått välfärdssamhället. Men den enda plats där man ser folk som städar, är i TV-shopen. Städningen har blivit osynlig - och obefintlig, menar Tinna Joné.

Tinna Joné är 30 år. Hon gick ut Journalisthögskolan för 10 år sedan och har vidareutbildat sig på Högskolan för fotografi och film, och Dramatiska Institutet, linjen regi för dokumentärfilm.

SVT2 måndag 20 dec kl 21.00
Kort ung film: Lortsverige 2000

Kort ung film: Lortsverige 2000
Lortsverige 2000. © Tinna Joné.
Det här är Kort ung film
Tidigare sända program
 
SVT Pressinformation 08-7848601 SVT Dokumentärfilm 08-7848449
© SVT 1999  Till Dokumentärfilm