Filmavdelning


STOCKHOLMS FILMFESTIVAL:

Allt Om Min Mamma

Julien Donkey-boy

Boys Don´t Cry

The Ninth Gate

Twin Falls Idaho

Krigarens hjärta


The Blair Witch Project

Hålet

Lortsverige  Klicka här

Länge leve kärleken

Allt om min mamma

Regi: Pedro Almodóvar
Manus: Pedro Almodóvar
Skådespelare: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Lola Membibres, Penélope Cruz, Eloy Azorin m fl

Om filmen:
Den ensamstående modern Manuela (Roth) tar med sin son Esteban (Azorin) på en föreställning av "Linje lusta" med den berömda aktrisen Huma Rojo i huvudrollen som Blanche (Paredes). Esteban fyller just denna dag 17 år och vill efter pjäsen försöka få Huma Rojos autograf, men negligeras. Plötsligt blir han överkörd och avlider senare på sjukhuset. Manuela beslutar sig att söka upp Estebans far i Barcelona, som inte vet om att han haft en son, och berätta vad som hänt. Det visar sig att hon finner en ny mening i sitt liv genom sitt möte med människor och minnen i Barcelona.

De medverkande:
Som så ofta tidigare är det kvinnorna som huserar i Almodovars trettonde film, "Allt om min mamma". Och som vanligt har Almodovar samlat en strålande skådespelartrupp kring sig. Roth har tidigare bl a medverkat i Almodóvars "Dunkla drifter" och "Vad har jag gjort för att förtjäna detta?". I sitt hemland Argentina är hon den ledande aktrisen inom både teater och film. Paredes har medverkat i otaliga teaterföreställningar/filmer, bl a i "Dunkla drifter" och i Roberto Benignis "Livet är underbart". Även hon är en mycket uppskattad aktris i sitt hemland, Spanien.

Genre:
Drama-komik

Liknande filmer: Almdovars tidigare filmer. Han har en egen profil och kan därför mest fördelaktigt jämföras med just sig själv.

Nyckelreplik:
"Jag har alltid varit beroende av främlingars godhet..."

Längd:
1.43 min

Slutgiltigt omdöme:
Almodóvars klart bästa film. Till skillnad mot hans tidigare filmer är det mesta av hysterin och det svulstiga bortskalat. Självklart är hans säregna profil fortfarande närvarande och likaså är det kvinnorna som berättelsen kretsar kring men nu känns det mer fokuserat och balanserat.

Att filmen i grund och botten handlar om ensamhet och sorg betyder inte att det är en deprimerande eller alltför tung känsla som infinner sig hos betraktaren. Almodóvar behärskar nämligen mästerligt det "hårfina" och lyckas med hjälp av sina imponerande skådespelare skapa en mycket underhållande och positiv filmupplevelse. En kandidat till Årets bästa film.

Ronny Mattsson

Julien donkey-boy

Regi: Harmony Korine
Manus: Harmony Korine
Skådespelare: Ewan Bremner, Chloë Sevigny, Werner Herzhog m fl

Om filmen: Julien (Bremner) är en ung, schizofren man med löständer av guld som bor med sin gravida syster Pearl (Sevigny), storebrodern Chris, mormor och den förtryckande och paranoida fadern (Herzog). Han arbetar som ledsagare åt blinda, är intresserad av religion och gillar att umgås med sina vänner. När systern Pearl får missfall och barnet dör rasar Juliens världs samman.

De medverkande:
Bremner är mest känd för sin medverkan i Mike Leighs "Naked" och Danny Boyles "Trainspotting" (där han spelar Spud). Som förberedelse för rollen agerade han assistent på en anstalt för psykiskt störda kriminella. Han fick dessutom träffa Korines schizofrena farbror Eddie. Sevigny känner vi bl a igen från Larry Clarks "Kids", Korines förra film "Gummo" och Kimberly Peirces "Boys don´t cry". Werner Herzog har regisserat, producerat och medverkat i mer än 40 filmer, däribland "Land of silence and darkness" och "Wings of hope". Han växte upp som en kringströvande bergsbo i Bavaria och såg inga filmer, TV-program eller telefoner som barn. Han ringde sitt första telefonsamtal när han var 17 år.

Genre:
Crazy-experimentellt drama

Liknande filmer:
"I fjol i Marienbad" av Alan Resnais, för dess abstrakta känsla. Någon musikvideo av det mer pretentiösa slaget.

Nyckelreplik:
"You dissappoint me..." (Återkommande replik av Juliens far)

Längd:
94 min

Slutgiltigt omdöme:
Eeeh...
Under produktionen av "Julien donkey-boy" ringde Lars von Trier upp Korine med en förfrågan om att få honom att bli en del av Dogme´95 rörelsen. Korine tackade ja och detta är följdaktigen den första amerikanska dogmefilmen. "Julien..." är en film full av improvisation, fragmentariskt/icke-traditionellt berättande, gömda kameror och innovativt effektarbete gällande filmkvalité. Visst lyckas Korine genom detta skapa en schizofren känsla i enhet med Juliens sjukdomstillstånd och filmen är intressant ur experimentellt perspektiv men svårare att ta till sig som ren njutning. Korine lär vi dock få höra/se mer av. Att bli hyllad av bl a Gus van Sant, Bernardo Bertolucci och Lars von Trier är sannerligen imponerande och lovande för den 25-åring som Korine är.

Ronny Mattsson

Boys don´t cry

Regi: Kimberly Peirce
Manus: Andy Bienen, Kimberly Peirce
Skådespelare: Hilary Swank, Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard m fl

Om filmen:
"Boys don´t cry" är baserad på en sann historia om Brandon/Teena som genomgick en könsidentitetskris men straffades av fördomsfulla "rednecks". Brandon/Teena (Swank) lever ett stökigt liv med stölder på sit samvete. Hon träffar några ungdomar på en bar och följer med dem till Falls City i Nebraska och träffar deras gäng som är något på glid. Hon har lindat brösten, klippt sig i killfrisyr och uppträder som en kille. Teena blir snabbt "en kille i gänget" och inleder ett förhållande med en av de mest populära flickorna i det lilla samhället och gänget, Lana (Sevigny). Hela omgivningen charmas av Brandon/Teena men när det avslöjas att hon inte är den unge man som hon utger sig för att vara straffas hon hårt.

De medverkande:
Swank har spelat teater sedan hon var nio år. I filmsammanhang har hon bl a medverkat i "Buffy the vampire slayer" och i avsnitt av "Beverly Hills, 90210". När Swank kom till audition för rollen som Teena visste Peirce omedelbart att hon var rätt person för rollen p g a hennes fysiska drag och intagande leende. Swank växte upp i Lincoln, Brandon/Teenas hemstad men hade aldrig hört talas om historien innan hon kom i kontakt med produktionen. Sevigny har medverkat i "Kids", "Gummo" och "Julien donkey-boy". Hon anses som den nya drottningen av amerikansk undergroundfilm.

Genre:
Drama med verklighetsbakgrund.

Liknande filmer:
"Krigarens själ", för känslan av frustration och maktlöshet som åskådare.

Nyckelreplik:
"My name is Brandon..."

Längd:
114 min

Slutgiltigt omdöme:
Regissören Peirce hörde talas om fallet Brandon/Teena ett år efter händelsen, 1994, och åkte då till Falls city för att intervjua inblandade personer (däribland Lana) och besöka de platser där hon befunnit sig. Hon hade en hel del material att tillgå när hon startade sin film om Brandon/Teena, vilken blivit något av en ikon för frihet, styrka och glädje. Trovärdigt, engagerande, tragiskt och upprörande om en människas försök att leva som hon själv vill men inte accepteras av sin omgivning p g a fördomar.

Ronny Mattsson

The Ninth Gate

Regi: Roman Polanski
Manus: Enrique Urbizu, John Brownjohn
Baserat på romanen "El club dumas" av Arturo Pérez
Skådespelare: Johnny Depp, Frank Langella, Lena Olin, Emmanuelle Seigner m fl

Om filmen:
Dean Corso (Depp) är en bokdetektiv med en väl utvecklad förmåga att spåra rariteter och äldre böcker. Boris Balkan (Langella), är en förmögen och fanatisk samlare av litteratur om djävulen. Corso får i uppdrag att undersöka om Balkans exemplar av "The ninth gates of the kingdom of shadows" är det autentiska verket som djävulen själv författat. Boken finns i tre exemplar runt om i världen så Corso beger sig iväg för efterforskningar. I spåren av dessa sker mord och Corso upptäcker att han inte kan lita på någon. Liana Tefner (Olin), änka till mannen som en gång ägt Balkans exemplar av boken, visar sig vilja ha tillbaka den till varje pris. Plötsligt upptäcker Corso att han får beskydd av en mystisk kvinna (Seigner). "The ninth gate" har "vanlig" biopremiär den 26 november.

De medverkande:
Johnny Depp är en av 80-talets "bratpack skådespelare" som lyckats bäst i internationella sammanhang. Han har visat en stor bredd som skådespelare, vilket genererar i att han undvikit att fastna i ett fack. Frank Langella har varit verksam som aktör i 40 år och bl a medverkat i Adrian Lynes "Lolita" och Steve Buscemis "Trees lounge". Svenske Lena Olin slog igenom internationellt som Sabine i Philip Kaufmans "Varats olidliga lätthet". Hon har sedan dess agerat i bl a Ingmar Bergmans "Fanny & Alexander" och "Romeo is bleeding". Emanuelle Seigner togs 1985 under Polanskis beskydd och har bl a medverkat i Jean-Luc Godards "Detective", Polanskis "Frantic" och "Bitter moon".

Genre:
Thriller-skräckis

Liknande filmer:
"I rosens namn"

Nyckelreplik:
"De här fyra originalvolymerna av Don Quiote är inte särskilt värdefulla..." -Corso visar sitt entreprenörskap

Längd:
2.13

Slutgiltigt omdöme:
Polanski lyckas bygga upp en effektiv stämning och skådespelarna sköter sig. "The ninth gate" är 2 timmar och 13 minuters flykt från verkligheten. Längre än så stannar inte filmen i medvetandet. Borta är Polanskis mästerlighet som han visade prov på i bl a "Repulsion", "Rosemarys baby", "Chinatown" och "Hyresgästen". Polanskis 16:e film är följdaktigen en relativt ordinär thriller med skräckinslag.

Ronny Mattsson

Twin falls Idaho

Regi: Michael Polish
Manus: Mark Polish, Michael Polish
Skådespelare: Michael Polish, Mark Polish, Michele Hicks, Jon Gries, Zelda Rubenstein, Mickael Katt m fl

Om filmen:
Den prostituerade Penny (Hicks) får ett jobb och beger sig till ett skabbigt hotell. Kunden heter Francis Falls (Mark Polish) och det visar sig att han har en siamesisk tvilling*, Blake (Michael Polish). Penny blir smått chockad och avviker innan något intimt umgänge påbörjats. Hon glömmer sin väska och tvingas återvända och finner att Francis har fått influensa, vilket inte endast påverkar honom själv utan även brodern. Det påverkar dessutom Penny som får moderskänslor och hjälper dem. En vänskap påbörjas och Penny blir förtjust i Blake, vilken är den som har starkast fysik och därför är ytterst viktig för Francis överlevnad.

De medverkande:
Tvillingarna Polish har sedan barnsben varit fascinerade av siamesiska tvillingar och film. Nu har de kombinerat sina intressen i "Twin falls Idaho". De har tidigare gjort kortfilmen "Under the dog".

Genre:
Drama

Liknande filmer:
Kan inte minnas någon annan fiktiv film som kretsar kring ett siamesiskt tvillingpar.

Längd:
110 min

Slutgiltigt omdöme:
Sevärt och gripande drama med originell infallsvinkel. Trovärdigheten känns stor när bröderna "interagagerar" och deras samspel är synkat så till den grad att man tror att de är siamesiska tvillingar i verkliga livet. Historien, som annars kretser kring närhet, sorg, kärlek och otolerans mot annorlunda människor blir med förstärkning av infallsvinkeln starkt, trovärdigt och gripande. Extra plus i kanten för cameorollen av Zelda Rubinstein (dvärgkvinnan "Tangina" i "Poltergeist") samt bra soundtrack. En synnerligen lovande långfilmsdebut från tvillingarna Polish.

*uppkomsten av siamesiska tvillingar sker en av ca 60.000 födslar. Chang och Eng, några av världens mest kända exempel, levde tills de var 63 år, hade separata fruar och 22 barn tillsammans (de omnämns även i "Twin falls Idaho").

Ronny Mattsson

Krigarens hjärta

Regi: Ian Mune
Manus: Alan Duff
Skådespelare: Temuera Morrison, Rena Owens, Clint Eruera, Nancy Brunning mfl

Om filmen:
I "Krigarens själ" av Lee Tamahori (-94) lämnade Beth Heke (Owens) sin man Jake (Morrison), dottern tog livet av sig och resten av barnen följde med mamman p g a hans enorma temperament och destruktiva läggning. I "Krigarens hjärta" fortsätter familjedramat, nu med fokus på Jake och relationen med hans enda kvarvarande barn Sonny (Eruera). Den äldste sonen Nig dör i ett gängbråk, dottern har tidigare hängt sig och Jakes nya flickvän lämnar honom efter att han än en gång låtit "näven tala". Sonny ger Jake skulden för all tragik som hänt familjen och infiltrerar sig i ett av gängen för att ta hämnd för broderns död. Jakes liv trasas sönder och han börjar fundera kring vad som är orsaken till hans trassliga relationer. Han får hjälp på traven av ett brödrapar som får honom att börja tänka i andra banor. "Krigarens hjärta" bygger på Alan Duffs roman "What becomes of the brokenhearted?", vilken 1997 tilldelades Montana-priset.

De medverkande:
Temuera Morrison betraktas idag som en av Nya Zeelands ledande skådespelare och har medverkat i allt från "The island of dr Moreau" till "Barb Wire". Han var även rådgivare vid Jane Campions "Pianot" och kommer inom kort att figurera i "From dusk ´til dawn: The hangmans daughter". Morrison lärde sig dansa en traditionell maorisk dans för att kunna bygga upp den enorma aggressivitet som hans rollkaraktär krävde. Om Jake fanns på riktigt skulle han lugnt dubbelspöa skiten ur nuvarande tungviktsmästaren i boxning! Clint Eruera är debutant och har tidigare genomgått teaterlektioner vid Northland Polytechnic. Skådespelarprestationerna känns, trots nedanstående omständigheter kring berättelsen, väl genomförda och övertygande.

Genre:
Misär-action-drama

Liknande filmer:
"Mad Max III - Return to Thunderdome", "Lone wolf MaQuade", "Death Wish" och nån av Ken Loachs diskbänksrealistiska filmer.

Nyckelreplik:
"Jag blir bara så jävla förbannad..."

Längd:
103 min

Slutgiltigt omdöme:
Nja. Uppföljaren till "Krigarens själ" fokuserar även den kring Nya Zeelands etniska minoritet, maorierna*, och deras hårda levnadsvillkor. Ett utrymme skapas för att man ska få förståelse/sympati för Jake, men alltför mycket energi har lagts ner på gängen med sekvenser som i det närmaste kan liknas vid den tredje Mad Maxfilmen med Tina Turner i rollen som banditdrottning. Jakes psykologiska utveckling och insikt känns inte genomarbetad nog och gängens inblandning blir mest ett spekulativt inslag för att eventuellt locka till sig en mer drama-actionintresserad publik. Just därför blir filmen inte riktigt trovärdig och en aning platt. Om "Krigarens själ" var en välriktad och stenhård pungspark blir uppföljaren endast en halvtaskigt blandad drink.

* 1840 blev Nya Zeeland en brittisk koloni och det infödda, polynesiska maorifolket behandlades under ett 30-tal år ytterst hänsynslöst. Från 1860-talet ökade den brittiska invandringen.

Ronny Mattsson

The Blair Witch Project
Regi: Daniel Myrick & Eduardo Sanchez
Manus: Daniel Myrick & Eduardo Sanchez
Skådespelare: Heather Donahue, Joshua Leonard mfl

Om filmen:
The Blair Witch Project kan väl inte ha undgått så många. Genom en otroligt skicklig PR-kampanj har man lyckats sälja filmen utan några större medel. Man har låtit Internet och annan hype jobba som en hel reklambyrå. För den som missat det, så handlar filmen om tre ungdomar som ska göra en dokumentär om häxan i Burkittsville, Maryland. De beger sig ut i skogen för att filma och finner sig sedan jagade av något okänt och mystiskt. Hela poängen är att man aldrig vet riktigt vad det är som jagar dem och allt man ser är ungdomarnas rädda ansikten. Man får själv fantisera. En annan poäng är också att filmen i förtexterna sägs vara gjord på det material som de tre ungdomarna lämnade efter sig. Det är lite skojigt. Jag tycker också att det har lyckats mycket bra. Det innebär flera luckor i filmen som man själv får fylla i.

De medverkande:
Den allmänna hypen som så framgångsrikt burit filmen låter bland annat berätta att skådespelarna blev uppskrämda under filminspelningen och att det aldrig riktigt visste vad det gick ut på. Antingen stämmer det eller så är skådespelarna väldigt duktiga. Deras ansikten är hela tiden i bild och förmedlar rädslan. De gråter och skriker på ett ytterst trovärdigt sätt med snor och dregel och uppspärrade ögon. De är dessutom okända sedan tidigare och använder sina riktiga namn i filmen vilket ger ytterligare trovärdighet.

Genre:
Docu-horror

Liknande filmer:
Filmen har en ganska tydlig dogme -95 anda i filmspråket och genom att vara en fake-dokumentär som handlar om obehagliga saker har den viss likhet med "man bites dog".

Nyckelreplik:
"I´m very scared and I want to go home..."

Längd:
1.22

Slutgiltigt omdöme:
När man har lyckats så bra med en PR-kampanj som man har gjort här, är det alltid stor risk att publikens förväntningar blir lite grusade. Och det är just vad som händer. I början liknar filmen mest några studenters filmade skogstur, vilket det ju också är. Slutet av filmen är egentligen den enda otäcka delen och just när man börjar ryckas med är filmen slut. Kanske skulle regissören ha övergett sin princip någongång och då låtit det bli riktigt spännande. "The Blairwitch project" är väl värd att se, men man ska inte förvänta sig för mycket. Då kan den nog bli riktigt bra... (men förvänta er inte det....).

Mats Isfors

Läs mer:
http://www.blairwitch.com/

Hålet
Regi: Tsai Ming-liang
Manus: Tsai Ming-liang, Yang Pi-ying
Medverkande: Lee Kang-shen. Lin Hui-Chin, Miao Tien mfl

Om Filmen
Filmen "Hålet" är en dystopisk historia i en ganska snar framtid. Inför milleniumskiftet regnar det ändlöst i en storstad i Taiwan. Dessutom sprids ett virus som får människor att uppföra sig som kackerlackor och gömmer sig i mörka utrymmen. Vid ett avloppsfel görs ett hål i en mans golv och kvinnan unders tak. De upptäcker varandra genom detta hål. Hela historien bryts dessutom upp av olika sångnummer i musikalstil med den mycket glamorösa Grace Chang. Historien berättas i ett otroligt långsamt tempo och den mesta av handlingen förläggs utanför bild. Dialogen är knapp på gränsen till sällsynt.

Om de medverkande
Både Lee Kang-sheng och Yang-Kuei-mei känner man igen om man har sett Taiwanesiska filmer tidigare. Lee Kang-sheng har medverkat i samtliga Tsai Ming-liangs filmer och gör oftast ett ganska bra jobb. Han är den unga mannen som verkar helt uppgiven och kontaktlös. Yang-Kuei-mei har tidigare medverkat i Ang Lees film "Eat Drink Man Woman". Denna gång spelar hon en kvinna, som vissa neurotiska drag till trots, inte har gett upp och verkar fortfarande försöka föra ett normalt liv. Båda skådaspelarna använder en lite teatralsk metod där de få gester som används är ganska tydliga och ibland överdrivna. Dock är dessa gester som sagt så få att filmen ändå blir minimalistisk även i detta avseende.

Genre
Genrern måste nog bedömas som drama. Ett väldigt asiatiskt och stillsamt sådant.

Liknande filmer
Regissören Tsai Ming-liang har ju tidigare gjort "The River" som har samma långsamma berättartempo och samma stillsamma handlingsutveckling. I "The River" finns dock en tvist på slutet som förändrar hela filmen och mycket av förståelsen av den. I "Hålet" finns inte denna tvist på samma sätt. Istället har den sina märkliga musikalinslag som skapar en plötslig och lite förvirrande humor. En film man inte kan undvika att tänka på är Tarkovskys "Stalker" som har densamma väta genom hela filmen. I båda dessa filmer sitter man och fryser och irriterar sig på att karaktärerna aldrig riktigt är torra utan ständigt omgivna av fukt och vatten. I "Hålet" går detta ännu längre eftersom alla miljöer är så avskalade och alla dialoger så känslolösa att ryser nästan hela tiden och längtar efter värme och sol.

Nyckelreplik
"....annars kommer det aldrig att lagas."

Längd
95 minuter.

Slutgiltigt omdöme
Fantastisk. Jag hörde flera som beklagade sig på väg ut från filmen och det var märkligt nog folk som gick under föreställningen. Men de har fel. Jag vet, för jag har en fil.mag. i filmvetenskap, och detta är en skitbra film. Jag har dessutom sett den två gånger nu och tänker rekommendera den för alla jag träffar. Ha!

Mats Isfors

Lortsverige

Om filmen:
I en märkligt nog halvtom salong gick jag alldeles gratis och såg "Lortsverige". Filmen undersöker hur vi svenskar har det hemma med städningen och är jättekul. Det hela går ut på att besöka olika svenska hem och se vilket förhållande man har till städning i det hemmet.

Om de medverkande:
Filmen är gjord som examensarbete på Dramatiska Institutet och bara en av studenterna själva finns framför kameran. Hon (jag tror hon heter Tinna Joné och regisserar filmen) är däremot fantastiskt kul att se på. Hon anklagar snälla människor som släppt in henne för att ha ostädat och dammigt. Jättekul. De övriga som medverkar är de stackare som faktiskt släpper in filmteamet som knackat på dörren för att undersöka hur det står till med städningen i hemmet. De flesta av dessa är otroligt charmiga och man blir väldigt glad av att se vanliga människor som berättar om vanliga saker.

Genre:
Undersökande reportage.

Liknande filmer:
Jag tror inte jag har sett så många skojiga undersökande reportage... Det är dock ganska tydligt en elevfilm och det finns det ju en uppsjö av.

Nyckelreplik:
"Hej, vi håller på att göra en film om städning..."

Längd.
25 minuter.

Slutgiltigt omdöme:
Jättebra. Och man har verkligen inget att förlora på att gå och se den en kväll när den visas gratis på Zita. En väl spenderad halvtimme. Det enda man kan reta sig på som fattig student är att DI´s elever verkar ha så mycket resurser att de utan någon större mening kan hyra en helikopter och susa runt i en stund.

Mats Isfors

Länge leve kärleken
Regi: Tsai Ming-Liang
Manus: Tsai Ming-Liang
Skådespelare: Lee Kang-sheng mfl

Om filmen:
Regissören Tsai Ming-Liang har tidigare gjort "Hålet" och "The River". "Länge leve kärleken" handlar om en lägenhet dit tre personer kommer lite då och då och träffas ibland och ibland inte. Storyn är inte så viktig. Det är snarare bilderna, känslan och ljuden är det som är centrala. Temat är isolation och alienation i det moderna samhället. Här finns också en märklig ensam sexualitet, som ingen riktigt verkar kunna hantera eller förstå. Allt är naket och vardag på ett påträngande sätt. Ljudet är dock alltför naket och blir ansträngande och distraherande.

Genre:
Slomo-drama.

Skådespelarna:
Alla tre roller är väldigt välspelade och allt verkar på något vis stämma. De verkar alla tre göra i filmen precis som de gör i verkligheten och det blir så enkelt och bra. Lee Kang-sheng finns med i både "The River" och "Hålet" och är mycket bra så länge han är allvarlig. I de mer komiska inslagen faller han igenom lite grann. Kul att notera att hans karaktär i denna film har samma namn som karaktären han gör i "Hålet".

Längd:
Ungefär två timmar.

Liknande filmer:
Tsai Ming-liangs tidigare filmer "Hålet" och "The River" är snarlika, men båda är lite bättre.

Nyckelreplik:
"-Vem är du?"

Slutgiltigt omdöme:
Filmen måste jämföras med de två tidigare och då håller den tyvärr inte riktigt. Den är mycket bra, men det känns som om samma poänger, samma karaktärer och samma historia upprepas ännu en gång. Dessutom har mycket av humorn försvunnit i denna film, även om det finns några få komiska inslag. Alltså, gå och se den om ni inte kan gå och se "Hålet" eller "The River".

Mats Isfors